HelloData, dichterbij je gegevens

Controle over je gegevens. In veel gevallen nog niet vanzelfsprekend. Dat zou het wel moeten zijn. Als gebruiker moet je op ieder moment kunnen bepalen welke data je deelt en met wie. Dat is het gedachtegoed van HelloData.

Controle over je energiedata 

We beginnen in de energiewereld. Nog niet iedereen ziet de waarde van data in de energiewereld. Maar met de uitrol van de slimme meter en de opkomst van Internet of Things, komen er steeds meer energiedata vrij. Energiedata komen vrij door het verbruik van gas en elektra. Je slimme meter registreert dit verbruik. Dit verbruik zegt iets over jou: ben je wel of niet thuis, hoeveel was draai je per week en hoe lang sta je onder de douche. Maar wie kan dit verbruik inzien en wat zou je zelf willen inzien? Met behulp van een energieverbruiksmanager kun je inzicht verkrijgen in je energie. Kijk naar Toon®. Maar als je behoefte hebt aan andere of aanvullende diensten, is het aanbod beperkt en verlies je al snel het overzicht. Wie ontvangt je data als je eenmaal een dienst hebt gebruikt?

Lees ook: Energie verbruiksmanagers

Veilig je slimme meter data delen

In onze visie moet je slimme meter data veilig kunnen delen met apps die jij wil gebruiken om inzicht te krijgen in je energie. Je moet op ieder moment kunnen bepalen welke gegevens je deelt en met wie. Dat betekent dat je toestemming moet kunnen geven, maar ook weer moet kunnen intrekken als je je data niet meer wil delen. Met als gevolg dat de aanbieder van de app geen data meer ontvangt. Een stukje controle over privacy; dat is wat we de consument moeten bieden. 

HelloData is een visie die zorgt voor een shift in de omgang met data. De consument aan het roer van de beschikbaarheid van energiedata.
Lees ook: HelloData principes

Op naar één open standaard

Naast controle is keuzevrijheid voor de consument nodig om de energietransitie te stimuleren. Alleen als de consument op huisniveau een bijdrage levert, kan de energietransitie op lokaal niveau slagen. Keuzevrijheid in producten en diensten die écht aansluiten bij de behoefte van de consument maakt dit mogelijk. 

Meer innovatieve producten en diensten kunnen alleen worden ontwikkeld als iedere marktpartij op gelijke wijze toegang heeft tot energiedata. Een open standaard zorgt voor een level playing field en voor non-discriminatoire toegang tot energiedata. HelloData gaat graag in gesprek met partijen die deze open standaard willen faciliteren. 

Lees ook: De energietransitie

Deel je het gedachtegoed van HelloData? Neem via onderstaand formulier contact met ons op.