HelloData, dichterbij je gegevens

Met HelloData heb je controle over je energiedata. Jij bepaalt wanneer je welke gegevens deelt en met wie.

Veilig delen van energiedata

Met HelloData willen we een standaard neerzetten voor het veilig delen van (realtime) energiedata uit de slimme meter. HelloData is een belangrijke schakel om de uitrol van de slimme meter daadwerkelijk een maatschappelijke meerwaarde te geven: het betrekken van de consument en het versnellen van de transitie naar een duurzame samenleving. 

Eén open standaard

Door de vertaling naar een open standaard vinden realtime energiedata uit de slimme meter eenvoudig een weg naar apps van dienstenaanbieders. Netbeheerders en energieleveranciers kunnen hierdoor een onafhankelijke connectiviteit tussen energiegebruik in huishoudens en apps tot stand brengen. Deze connectiviteit in datastromen zorgt voor talloze mogelijkheden in energiediensten waardoor de consument inzicht krijgt in vraag en aanbod van energie en op deze manier een bijdrage levert aan de energietransitie.

Controle en keuzevrijheid

Met HelloData bepaalt de consument zelf welke dienstaanbieders gebruik kunnen maken van datastromen die hij wel of niet ‘aan’ zet. Het aan- en uitzetten van datastromen gebeurt via een veilige en betrouwbare omgeving. In een persoonlijk dashboard koppelt de consument zijn apparaten (b.v. een p1-dongel) en autoriseert hij apps naar keuze. Na autorisatie ontvangt de app de energiedata waarvoor de gebruiker toestemming heeft gegeven. Wil de gebruiker zijn data niet meer delen, trekt hij de autorisatie voor de app eenvoudig via het dashboard in. Kortom, controle en keuzevrijheid voor de consument.

Lees ook: Data Autorisatie Gateway

HelloData in de toekomst

In de toekomst maakt HelloData het mogelijk dat energiedata uit meer slimme apparaten (zoals een elektrische auto en een warmtepomp) en apps één taal spreken, met als gevolg dat apparaten en apps onafhankelijk van leverancier, probleemloos met elkaar communiceren. 

Met een slimme meter app kun je zien wanneer de energieprijzen laag of hoog zijn. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten als de stroomprijs laag is. Zo bespaar je op je energierekening.

Hoe werkt HelloData?

Om energiedata uit de slimme meter beschikbaar te maken voor willekeurige energiediensten en apps is een onafhankelijke standaard nodig. HelloData ontsluit realtime energiedata via een dongel op de zogeheten P1 poort van de slimme meter naar het internet. Zo kunnen apps van energiediensten leveranciers deze data vertalen naar actueel inzicht in energie of andere handige diensten waarmee de consument eenvoudig energie kan besparen.

 

Je kunt HelloData vergelijken met iDeal: dit betaalmiddel faciliteert online betalingen tussen webshop en bank, ongeacht welke webshop of welke bank. HelloData vertaalt energiedata, ongeacht leverancier en dienstenaanbieder.

Waarom HelloData?

Door de hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van energie en data is er behoefte aan een onafhankelijke standaard voor het veilig delen van realtime energiedata uit de slimme meter.

Energietransitie

Ons energielandschap verandert razendsnel. Van fossiel naar duurzaam en van centraal naar decentraal. Hierdoor bruist het in Nederland inmiddels van lokale initiatieven en ontstaat er bij de consument behoefte aan regie over zijn eigen energiehuishouden. De consument is een belangrijke speler om de energietransitie te laten slagen. Pas als de consument zijn energiedata en daarmee vertrouwen beschikbaar stelt aan de markt, kan de energietransitie op lokaal niveau gestalte krijgen.  

Toename energiedata door Internet of Things

Door de ontwikkeling van Internet of Things (IoT) neemt het aantal apparaten dat persoonlijke energiedata genereert sterk toe. Inzicht verkrijgen in al deze persoonlijke informatiestromen is minder eenvoudig dan voorheen. Er ontstaat behoefte aan controle en privacy; als consument wil je zelf kunnen bepalen wanneer je je data deelt en met wie.

Maatschappelijke kosten

Zonder inzicht in de vraag en aanbod van energie en aanpassing van het energiegedrag door de consument is verzwaring van ons elektriciteitsnetwerk noodzakelijk. Deze kosten zijn hoog en bovendien lost het kwaliteit en bereikbaarheid van het netwerk niet op. Door vraag en aanbod van energie beter op elkaar af te stemmen, voorkomen we een verhoging in maatschappelijke kosten.

Mijn HelloData, jouw persoonlijke dashboard

Mijn HelloData is feitelijk een persoonlijk dashboard. Hier regel je eenvoudig welke app wel of geen toegang krijgt tot jouw energiegegevens. Maak nu een account aan en wij helpen je om je privacy te bewaken. Zonder jouw toestemming worden er geen gegevens gedeeld.

HelloData slaat geen energiedata op, enkel je instellingen als service. Privégegevens zoals je e-mailadres zijn nodig voor een goede werking van HelloData en worden alleen hiervoor gebruikt.

Ontwikkel je apps of energiediensten en wil je je app met HelloData koppelen? Bekijk de developer omgeving voor meer informatie of neem direct contact met ons op!