Veelgestelde vragen over HelloData

 • Wat is HelloData?

  HelloData wil een open standaard neerzetten voor het veilig delen van energiedata uit de slimme meter. Door de vertaling naar één standaard vinden energiedata eenvoudig een weg naar energiediensten zoals apps met toestemming van de consument. Hierdoor kan de consument onafhankelijk kiezen voor de (energie) apps waarmee hij aan de slag wil.

  Met HelloData heeft de consument controle en keuzevrijheid over zijn data: hij bepaalt zelf welke app of dienst zijn energiegegevens ontvangt en met welke frequentie. Lees hier meer over HelloData.

 • Wat heb ik nodig om HelloData te gebruiken?

  Om jouw energiegegevens via HelloData beschikbaar te maken, heb je nodig een:

  • slimme meter
  • dongel (p1-lezer) op de P1 poort van de slimme meter
  • internet en een modem met router
  • HelloData account
  • applicaties die met HelloData werken

  Het overzicht van meetsystemen, dongels en apps die met HelloData werken, vind je hier.

 • Wanneer werkt een app met HelloData?

  Wanneer een app gekoppeld is met HelloData kun je via deze app aan de slag met je energiegegevens. Je moet daarvoor wel eerst een HelloData account aanmaken en de app koppelen in je account.

  Wil je weten welke apps met HelloData werken? Kijk dan hier.

  Ben je een ontwikkelaar en wil je jouw app met HelloData koppelen? Ga dan naar de developers pagina.

Veelgestelde vragen Mijn omgeving

 • Wat is Mijn HelloData?

  Wanneer je een account aanmaakt op HelloData, kom je in jouw persoonlijke HelloData-omgeving: Mijn HelloData.

  In deze omgeving kun je je dongel (en in de toekomst andere slimme apparaten) en apps toevoegen aan jouw account, zodat deze apparaten en apps met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor krijg je inzicht in je energiegegevens.

  Wil je dat een app geen toegang meer krijgt tot je gegevens? Trek dan de autorisatie (toestemming) van deze app in. De app ontvangt jouw energiegegevens niet meer. Je kunt een meetsysteem of app ook definitief verwijderen uit jouw profiel.

 • Hoe maak ik een HelloData-account aan?

  Wanneer je rechtsboven in het menu op Mijn HelloData klikt, kun je eenvoudig een account aanmaken. Vul je gegevens in en bevestig je aanmelding door te klikken op de link in de bevestigingsmail. Jouw account is daarmee aangemaakt.

  Vervolgens kun je je meetsysteem en beschikbare applicaties koppelen.

 • Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik een account aanmaak op HelloData?

  Wij vinden privacy van onze gebruikers heel belangrijk. Wij slaan geen gebruikersdata op met uitzondering van de gegevens om je account te kunnen beheren zoals je e-mailadres, wachtwoord en instellingen. Deze zijn nodig voor een goede werking van HelloData en worden alleen hiervoor gebruikt. Wij delen deze gegevens ook niet met derden. Meer informatie hierover vind je in ons privacy statement.

 • Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat nu?

  In het inlogscherm van de Mijn HelloData-omgeving kun je aangeven dat je je wachtwoord bent vergeten. Wij sturen je vervolgens een e-mail met een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt aanmaken.

Veelgestelde vragen voor Developers

 • Kan ik mijn eigen applicatie koppelen aan HelloData?

  Ja, dat kan. Neem contact met Business Development voor de mogelijkheden.

 • Hoe kom ik aan een Service Provider Account?

  Je kan een serviceprovider account aanvragen via Business Development.

 • Is er dummy data beschikbaar?

  Nee. Om data te verkrijgen voor het testen van je app moet je een aantal stappen doorlopen. Deze staan beschreven in de Developer Workflow.

 • Is er een testomgeving beschikbaar van HelloData?

  Nog niet. Via deze website informeren we je hierover zodra meer informatie beschikbaar is. Het is wel mogelijk om alvast te testen hoe een gebruikersaccount werkt. Voor de testomgeving van een zogenaamd gebruikersaccount maak je zelf een HelloData account aan en registreer je zelf een test device. Via dit gebruikersaccount kun je vervolgens handmatig bestanden exporteren en autorisaties afgeven.