Veelgestelde vragen over HelloData

 • Wat is HelloData?

  HelloData wil een open standaard neerzetten voor het veilig delen van energiedata uit de slimme meter. Door de vertaling naar één standaard vinden energiedata eenvoudig een weg naar energiediensten zoals apps met toestemming van de consument. Hierdoor kan de consument onafhankelijk kiezen voor de (energie) apps waarmee hij aan de slag wil.

  Met HelloData heeft de consument controle en keuzevrijheid over zijn data: hij bepaalt zelf welke app of dienst zijn energiegegevens ontvangt en met welke frequentie. Lees hier meer over HelloData.

 • Wat heb ik nodig om HelloData te gebruiken?

  Om jouw energiegegevens via HelloData beschikbaar te maken, heb je nodig een:

  • slimme meter
  • P1 lezer op de P1 poort van de slimme meter
  • internet en een modem met router
  • HelloData account
  • applicaties die met HelloData werken

  Het overzicht van meetsystemen, dongels en apps die met HelloData werken, vind je hier.

 • Wanneer werkt een app met HelloData?

  Wanneer een app gekoppeld is met HelloData kun je via deze app aan de slag met je energiegegevens. Je moet daarvoor wel eerst een HelloData account aanmaken en de app koppelen in je account.

  Wil je weten welke apps met HelloData werken? Kijk dan hier.

  Ben je een ontwikkelaar en wil je jouw app met HelloData koppelen? Ga dan naar de developers pagina.

 • Waarom moet ik een account aanmaken op hellodata.org?

  HelloData staat voor het veilig delen van je energiegegevens. Wanneer je een account aanmaakt, kom je in jouw persoonlijke omgeving (Mijn HelloData). Hier koppel je je P1 lezer en geef je apps toestemming om data uit je slimme meter veilig te delen. Na het autoriseren van een app kun je aan de slag met je energiegegevens.  

 • Ik wil liever geen account aanmaken, wat nu?

  Als een app werkt met HelloData, dan ben jij in controle. Jij kunt op elk moment bepalen of je je data wel of niet deelt met een app. Wanneer je je toestemming voor een bepaalde datastroom intrekt, weet je zeker dat de app jouw data niet meer ontvangt. Dit is niet het geval wanneer je de app niet meer gebruikt of verwijderd. HelloData gebruiken is dus in jouw voordeel. 

 • Waarom werken jullie met een testomgeving?

  Wij zijn momenteel bezig met een testperiode. Dit betekent dat nog niet iedereen gebruik kan maken van HelloData. Wanneer we klaar zijn voor het echte werk, laten we dat uiteraard aan je weten. 

  Ben jij een friendly user? Doordat jij aan de slag gaat met HelloData kunnen we het gebruik verder optimaliseren. Heb je feedback of een vraag? Graag! Vul onderstaand contactformulier in. 

 • Hoe werkt HelloData?

  Met HelloData kun je realtime energiedata uit je slimme meter veilig delen met apps. Dit doe je vanuit je persoonlijk dashboard. Hier zie je een overzicht van apps die jouw data ontvangen en kun je deze toestemmingen intrekken. Zo heb je controle over je energiegegevens.

 • Wat kan ik in de toekomst met HelloData?

  In de toekomst kun je ook energiedata uit andere slimme apparaten (zoals een elektrische auto en een warmtepomp) veilig delen met apps. Zo heb je controle over en inzicht in wie jouw energiedata ontvangt. 

 • Waar kan ik terecht als ik vragen heb over HelloData?

  Je kunt altijd contact met ons opnemen via onderstaand contactformulier. 

 • Welke apps werken met HelloData?

  Je werkt nu in de bèta versie van HelloData. Gedurende deze testperiode zijn er slechts een beperkt aantal apps werkend met HelloData. Na de testperiode kun jij via deze pagina zien welke andere apps met HelloData werken.

 • Van wie is HelloData?

  HelloData werkt momenteel samen met netbeheerder Liander. Wij beogen een onafhankelijke positie in de toekomst zodat iedereen gebruik kan maken van deze dienst. HelloData heeft dan ook geen commercieel belang. Wij vinden dat controle over je energiedata vanzelfsprekend en kosteloos moet zijn. 

Veelgestelde vragen Mijn omgeving

 • Wat is Mijn HelloData?

  Wanneer je een account aanmaakt op HelloData, kom je in jouw persoonlijke HelloData-omgeving: Mijn HelloData.

  In deze omgeving kun je je dongel (en in de toekomst andere slimme apparaten) en apps toevoegen aan jouw account, zodat deze apparaten en apps met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor krijg je inzicht in je energiegegevens.

  Wil je dat een app geen toegang meer krijgt tot je gegevens? Trek dan de autorisatie (toestemming) van deze app in. De app ontvangt jouw energiegegevens niet meer. Je kunt een meetsysteem of app ook definitief verwijderen uit jouw profiel.

 • Hoe maak ik een HelloData-account aan?

  Wanneer je rechtsboven in het menu op Mijn HelloData klikt, kun je eenvoudig een account aanmaken. Vul je gegevens in en bevestig je aanmelding door te klikken op de link in de bevestigingsmail. Jouw account is daarmee aangemaakt.

  Vervolgens kun je je meetsysteem en beschikbare applicaties koppelen.

 • Wat gebeurt er met mijn gegevens na het aanmaken van een account?

  Wij vinden privacy van onze gebruikers heel belangrijk. Wij slaan geen gebruikersdata op met uitzondering van de gegevens om je account te kunnen beheren zoals je e-mailadres, wachtwoord en instellingen. Deze zijn nodig voor een goede werking van HelloData en worden alleen hiervoor gebruikt. Wij delen deze gegevens ook niet met derden. Meer informatie hierover vind je in ons privacy statement.

 • Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat nu?

  In het inlogscherm van de Mijn HelloData-omgeving kun je aangeven dat je je wachtwoord bent vergeten. Wij sturen je vervolgens een e-mail met een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt aanmaken.

 • Ik heb geen bevestiging ontvangen voor het activeren van mijn account, wat nu?

  Als je geen bevestiging van je HelloData account hebt ontvangen, controleer dan jouw map met spam of ongewenste mail. Heb je geen mail ontvangen? Mail dan naar info@hellodata.org en wij nemen contact met je op. 

 • Waarom moet ik een P1 lezer via HelloData koppelen?

  Je hebt een P1 lezer nodig om realtime data uit je slimme meter te halen. Via HelloData kun je deze data veilig delen met apps. Daarna kun je aan de slag met je energie. 

 • Is Mijn HelloData echt veilig?

  Dat je energiedata veilig kunnen worden gedeeld, is de hoogste prioriteit voor HelloData. In een betrouwbare en persoonlijke omgeving bepaal jij met wie je jouw data deelt. Alleen jij hebt toegang tot jouw persoonlijk dashboard. 

 • Kan ik Mijn HelloData opzeggen?

  Je kunt je account altijd verwijderen. Met het verwijderen van je account verwijder je ook meteen al jouw gekoppelde apparaten en afgegeven toestemmingen. Klik hier om je account te verwijderen. 

 • Werkt Mijn HelloData ook op een mobiel/tablet?

  Je kunt HelloData op alle devices gebruiken, maar Mijn HelloData werkt het beste op je desktop. Wij zijn momenteel volop bezig om de website op alle devices zo goed mogelijk te laten werken zodat jij altijd en overal controle hebt over je energiegegevens. 

Veelgestelde vragen voor Developers

 • Kan ik mijn eigen applicatie koppelen aan HelloData?

  Ja, dat kan. Neem contact met Business Development voor de mogelijkheden.

 • Hoe kom ik aan een Service Provider Account?

  Je kan een serviceprovider account aanvragen via Business Development.

 • Is er dummy data beschikbaar?

  Nee. Om data te verkrijgen voor het testen van je app moet je een aantal stappen doorlopen. Deze staan beschreven in de Developer Workflow.

 • Is er een testomgeving beschikbaar van HelloData?

  Nog niet. Via deze website informeren we je hierover zodra meer informatie beschikbaar is. Het is wel mogelijk om alvast te testen hoe een gebruikersaccount werkt. Voor de testomgeving van een zogenaamd gebruikersaccount maak je zelf een HelloData account aan en registreer je zelf een test device. Via dit gebruikersaccount kun je vervolgens handmatig bestanden exporteren en autorisaties afgeven.