Naar het artikeloverzicht

Blog | Back to the individual

Mijn laatste week van augustus stond in het teken van MyData. Hét congres over persoonlijk data management in Helsinki. Als consument zou je zelf moeten kunnen bepalen wat er met jouw data gebeurt, maar daar merken we in de praktijk nog vrij weinig van. MyData is een initiatief dat mensen helpt om de voordelen van persoonlijke data te ondervinden en hen te machtigen om hier actie op te ondernemen. En daar mag HelloData natuurlijk niet ontbreken.

Persoonlijk data management: een jaar later

Tijdens MyData zijn er gedurende drie dagen workshops en presentaties te volgen die allemaal te maken hebben met persoonlijke data, maar ook big data, de eindgebruiker als centraal punt van handelen (human-centric benaderingen) en ‘empowerment’ van de consument. Je spreekt advocaten, platform initiatieven, grote bedrijven als Microsoft, overheidsinstellingen, onderzoeksbureaus en data experts over de hele wereld. Iedereen heeft een gedeelde visie als het gaat om het delen en gebruiken van persoonlijke data, maar je merkt dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn rondom dit thema. Vragen over hoe we een standaard kunnen creëren voor het transporteren van data, wat een standaard eigenlijk is, welke tools er beschikbaar zouden moeten komen om de consument in controle te stellen en nog belangrijker: wie de eigenaar is van de data.

Blijft gek dat die vragen een jaar later (vorig jaar bezochten we MyData ook, zie de blog van mijn collega Laura) nog steeds niet beantwoord zijn. Met HelloData zijn we in een jaar zo veel concreter geworden. Daardoor verwacht je dat het speelveld waarin je je bevindt ook grote stappen maakt. Dat valt enigszins tegen. Er zijn nog steeds weinig oplossingen die grote aantallen gebruikers hebben en weinig bedrijven die deze tools gebruiken om de eindgebruiker in controle te stellen over zijn data. 

Human centric design

Op de eerste dag in Tallinn volgde ik een design + personal data workshop. Wanneer je 'de mens' centraal wil stellen in je bedrijfsvoering, dan moet dit volledig geïntegreerd worden in je organisatie. Voor bedrijven en organisaties die met persoonlijke data werken, is dit een enorme uitdaging. Een aantal tips voor human centric design uit de presentaties van deze workshops:

 • Mensen maken zich geen zorgen om de gevolgen van het delen van data (zogenaamde 'ignorance')
 • Mensen zijn zich niet bewust van wat er met hun data gebeurd
 • Je moet een trigger genereren om gedrag van mensen te veranderen: empowering by design
 • Het is belangrijk om te ondervinden hoe je voor een shift kan zorgen in het gedachtegoed van de massa; wat raakt mensen (aanval op persoonlijke identiteit)
 • Focus je op dagelijkse scenario's
  • Gebruik herkenbare en respectvolle symbolen (fairtrade logo is herkenbaar geworden)
  • Wees menselijk: wat betekent het als je gebruik maakt van dit product/deze dienst
  • Wees transparant
  • Respecteer de mening van de consument
 • Cocreatie met eindgebruikers helpt om je aannames en inzichten te toetsen
 • Minimaliseer het risico dat je dienst kan falen: sluit risico's uit

General Data Protection Regulation (GDPR)

Ten opzichte van vorig jaar kreeg je wel meer concrete informatie over de GDPR. In de blog van Laura lees je dat het in 2016 vooral ging over wat de GDPR inhoudt en wat het voor jou als bedrijf betekent. Dit jaar gingen we een stap verder. Echte praktijkvoorbeelden en handvatten van hoe bedrijven die persoonlijke data opslaan er nu voor staan en wat ze moeten veranderen om te kunnen voldoen aan de GDPR. De GDPR geeft richtlijnen die gaan over het recht van dataprivacy en iedere lidstaat zorgt voor haar eigen implementatie. In Nederland is de GDPR vertaalt in de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). 

Blockchain

Blockchain, een hot item. Overigens niet alleen op MyData, heel internet staat ermee vol. Blockchain zorgt voor een veilige uitwisseling van digitale gegevens en betalingen, zonder tussenkomst van derde partijen. Dat brengt grote veranderingen met zich mee. Denk aan de financiële sector; is de tussenkomst van banken straks nog nodig als we kijken naar financiële transacties? Maar ook in de energiesector kan dit ecosysteem de zeggenschap terugleggen bij privé personen. Mijn collega Erwin Rooijakkers, die tevens sprak op MyData (case study HelloData) was helemaal te spreken over blockchain voor Internet of Things (IoT). Ik hoop dat hij er snel een blog over kan schrijven (toch Erwin;)

Blockchain maakt rechtstreeks dataverkeer mogelijk
Blockchain maakt rechtstreeks dataverkeer mogelijk

Energy Lunch Session

Zelf was ik spreker in de energy lunch session. Een speciale bijeenkomst voor mensen geïnteresseerd in de energiesector en hoe we in deze sector de consument in controle stellen over zijn energiedata. Naast HelloData, spraken de netbeheerder van Frankrijk (Enedis) en Helsinki City Group (Forum Virium Helsinki) over pilots met betrekking tot het delen van (energie)data met toestemming van de consument.

Tijdens de sessie kregen we bevestigd dat veel partijen het gedachtegoed van HelloData delen. Belangrijkste toevoeging is onafhankelijkheid. Alleen wanneer je geen data opslaat kun je als onafhankelijke partij fungeren, omdat je de data zelf niet ‘nodig’ hebt. Je faciliteert andere partijen om op een juiste manier gebruik te maken van data.

Tot zover een 'kort' verslag over het bezoek tijdens MyData. Lees ook 'Part II: HelloData goes MyData' als je meer wil weten over de overeenkomsten tussen de MyData Declaration en HelloData. 

Reacties over "This is MyData 2017 - part 1"

 • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Reageer