Naar het artikeloverzicht

Reactie op artikel van adformatie.nl

Beste Bas, en andere lezers die zich bekommeren om dataprivacy voor consumenten. Een jaar geleden plaatste jij een artikel over de slimme meter. Een artikel met vraagtekens. Over de huidige situatie rondom de beschikbaarheid van energiedata. In het afgelopen jaar is er weinig tot niets verandert. Het is nog steeds zo dat derden beschikking hebben over onze energiedata. En als consument hebben we geen idee wie deze derden zijn. Of we weten het, maar hebben hier geen invloed op.

Terugblik artikel slimme meter

Huishoudelijke apparaten worden veel slimmer doordat ze verbonden zijn met internet. De partijen achter deze apparaten hebben hierdoor eenvoudig toegang tot deze data. Wat ze met deze data mogen doen, staat veelal omschreven in een privacy statement die alleen de juridische afdeling begrijpt. Daarnaast is een leverancier van een slimme apparaat vaak niet de enige die bij de data kan, hoe zit het met de fabrikant van de apparaten?

Dat deze apparaten waardevolle data bevatten, is een feit. Als commerciële bedrijven over deze data beschikken dan ben jij de eerste die van hen hoort. Het artikel geeft mooie voorbeelden weer van persoonlijke reclame op basis van jouw energiedata uit slimme apparaten. En hoe is het met de security van deze data gesteld? In veel gevallen nog slecht. Het artikel onderstreept de ondoorzichtigheid die speelt rondom energiedata.  

Waar ontstaat volgens het artikel het probleem:

 • Data van slimme apparaten wordt opgeslagen.
 • Er is geen zicht op waar data wordt opgeslagen en wie deze data beheren.
 • Meerdere partijen kunnen theoretisch gezien iets met deze data: wat ze ermee kunnen staat niet voor elke partij vastgelegd.
 • Er zijn buitenlandse partijen die beschikking kunnen hebben over energiedata uit de slimme meter en data uit slimme apparaten, die vallen buiten Nederlandse toezichtsautoriteiten.
 • Het grootste probleem van slimme apparaten ligt bij het feit dat deze apparaten door apps kunnen worden bediend. Deze apps zijn in veel gevallen te misbruiken en makkelijk te hacken.
 • Historische data blijven in veel gevallen bij de fabrikant en kunnen niet worden overhandigd aan een door de consument te kiezen serviceprovider.
 • Risico’s met betrekking tot de security van data zijn niet voldoende uitgesloten.
 • Het gebruik van de P1 poort wordt gemeden door risico’s die het gebruik met zich meebrengt.
 • Consumenten zijn zich niet bewust van de gevolgen van het weggeven van hun privacy, want data uit de slimme meter en slimme apparaten geven een haarfijn beeld van een persoon of huishouden.
 • Consumenten geven hun privacy weg in ruil voor persoonlijk voordeel. Consumenten realiseren zich niet welke informatie ze eigenlijk weggeven.
 • Er zit veel potentieel in energiedata. Dit potentieel is er nu vooral voor de commerciële markt, maar het zou juist moeten gaan over het voordeel voor de consument.
 • Slimme apparaten zijn de toekomst, maar dan moet er wel nagedacht worden over een oplossing om de onzichtbaarheid van wat er met je data gebeurd tegen te gaan.
 • Het is lastig om je als consument te verdedigen, omdat je er niet voldoende van weet. Maar zolang wij consumenten ons niet druk maken, wordt de grens voor het gebruik van data steeds verder opgerekt.

Een mooie samenvatting van de huidige situatie. Inderdaad. Nog steeds de huidige situatie. Hoe kunnen we deze situatie doorbreken?

Ondubbelzinnige toestemming van de consument

Het juiste antwoord op de vraag is: de controle van data terug bij de consument leggen. De consument moet toestemming kunnen geven –en weer kunnen intrekken– aan partijen die hun data ontvangen. Alleen als deze gedachte vanzelfsprekend wordt, kunnen we een toekomst creëren waarin zowel de markt als consumenten kunnen profiteren van de mogelijkheden van slimme apparaten en de energiedata die hiermee vrijkomen. Alleen dan is de slimme meter geen Trojaans Paard maar een paradepaard in de huiskamer!

Reacties over "Slimme meter: van Trojaans Paard naar paradepaard"

 • Karst Nauta

  Loffelijk streven van "Hello Data" om de privacy van de consument te willen beschermen. "Hello Data", deze naam doet echter anders vermoeden, met andere woorden wat is eigenlijk het zgn business model van Hello Data? Interessant artikel in het NRC van heden 6.3.17 over het 'Internet of things'.

 • Wieger van der Spek

  Beste Nauta, Bedankt voor je bericht! Ik neem graag persoonlijk contact met je op, zodat ik je vragen wat uitgebreider kan toelichten. Ik zal reageren via het opgegeven email adres en/of telefoonnummer.

Reageer