Naar het artikeloverzicht

Inzicht in en controle over energiedata

HelloData is een data autorisatie gateway en maakt het voor de consument mogelijk om data uit verschillende bronnen te autoriseren en veilig door te geven aan diensten zoals apps. De gebruiker heeft hierdoor inzicht in en controle over welke gegevens hij deelt en met wie.

Definitie Gateway

Een gateway is een onafhankelijke autorisatieservice voor de consument. Via de gateway kunnen eenvoudig toestemmingen worden beheerd door het aan- of uitzetten van bepaalde datastromen naar verschillende dienstaanbieders. In één overzicht ziet de gebruiker welke data worden doorgegeven aan welke diensten. Met uitzondering van de autorisaties, gebruikersnaam en wachtwoord worden er geen gegevens opgeslagen. De gateway zorgt enkel voor de transfer van die data waarvoor de consument toestemming heeft gegeven.

Toestemmingsregister

Het aan- en uitzetten van datastromen gebeurt in een betrouwbare en secure omgeving. In een persoonlijk dashboard koppelt de consument zijn apparaten en autoriseert hij apps naar keuze. Na autorisatie ontvangt de app de data waarvoor de gebruiker toestemming heeft gegeven. Wil de gebruiker zijn data niet meer delen, trekt hij de autorisatie voor de app eenvoudig via het dashboard in. In tegenstelling tot het verwijderen van een app op een device (mobiele telefoon/tablet/desktop), weet de gebruiker van de gateway zeker dat de app geen data meer ontvangt.

Vertaling naar een open standaard

Een additionele functionaliteit van de gateway is het vertalen van verschillende vormen van data naar een open standaard. Hierdoor kunnen dienstaanbieders laagdrempelig innovatieve diensten ontwikkelen, omdat ze alle data in één taal kunnen uitlezen.

Wat biedt de gateway?

 • Standaardisatie van data door de vertaling van verschillende data naar 1 taal: hierdoor kunnen producten en diensten eenvoudig koppelen middels een Device Connect.
 • Eenvoudig koppelen met P1 data middels een API.
 • Veilig doorgeven van data in een betrouwbare en secure omgeving middels sleutelbeheer/autorisaties; data worden daarbij niet opgeslagen.
 • Controle over welke data je deelt en met wie; toestemmingsbeheer voor consumenten.

 

Waarom een data autorisatie gateway?

 • Persoonlijke data is privacygevoelig: security moet worden gewaarborgd.
 • Standaardisatie: laagdrempelig koppelen van producten en diensten, focus op core-business.
 • Connectiviteit verhogen tussen verschillende soorten data: stimuleert innovatie.
 • Consument moet keuzevrijheid hebben: onafhankelijk kunnen kiezen voor producten en diensten die echt aansluiten bij zijn behoefte.
 • Consument moet controle hebben over eigen data: hij bepaalt welke data hij deelt en met wie. Wanneer je een autorisatie hebt ingetrokken, moet je zeker weten dat datastroom stopt.
 • Lange termijn autorisaties mogelijk, omdat data in batches kan worden aangeleverd middels de API.
Lees ook: Over HelloData

Reacties over "Data Autorisatie Gateway"

 • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Reageer