Naar het artikeloverzicht

Wat doet een slimme meter?

Een slimme meter is een energiemeter die jouw gas- en elektriciteitsverbruik verbruik digitaal uitleest. Op deze heb je meer inzicht in je energieverbruik, waardoor besparen nog gemakkelijker wordt. De netbeheerder leest de meterstanden uit en zijn dan ook beschikbaar voor jouw energieleverancier. Hierdoor hoef je jaarlijks geen meterstanden meer door te geven. Wanneer je energie terug levert aan je netbeheerder, registreert de meter ook de terug geleverde energie.

Waarom een slimme meter?

De landelijke aanbieding van de slimme meter is het gevolg van de Europese afspraken op het gebied van energiebesparing en het optimaal benutten van de energienetwerken in Europa. De slimme meter wordt per verzorgingsgebied aangeboden door alle netbeheerders in Nederland. De uitrol is in 2015 gestart en dient in 2020 gereed te zijn. Bij tenminste 80% van de 8 miljoen huishoudens die Nederland telt moet voor 2020 de slimme meter in huis zijn geplaatst. 

Voordelen van de slimme meter

Slim slaat op de mogelijkheid van de meter om te communiceren. In tegenstelling tot de oude conventionele meter kunnen netbeheerders op afstand de slimme meter uitlezen. De slimme meter is dé stap naar het besparen van energie door het verkrijgen van beter inzicht in het energieverbruik van huishoudens. Hieronder vind je een overzicht van de voordelen van de slimme meter.

 1. De consument krijgt beter inzicht in zijn energieverbruik.
  De slimme meter registreert meterstanden en geeft geen details over energieverbruik. Hiervoor heb je een energieverbruiksmanager nodig die gegevens kan uitlezen van de slimme meter.
 2. Automatisch doorgeven van de meterstanden.
  De slimme meter geeft automatisch iedere 2 maanden de meterstanden door aan de netbeheerder. Wanneer een bewoner gaat verhuizen of een overstap maakt naar een andere energieleverancier hoeft hij dit alleen door te geven aan de energieleverancier.
 3. Kwaliteit en nauwkeurigheid van energienota wordt verbeterd.
  De meterstanden worden op tijd en automatisch uitgelezen. Eventuele schattingen of fouten bij het aflezen komen daardoor niet meer voor. Dit komt de kwaliteit en nauwkeurigheid van de energienota ten goede.
 4. Energie terug leveren zonder extra meter.
  De slimme meter registreert terug levering op de aansluiting zonder dat er een extra meter nodig is. Huishoudens die zelf energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen hebben daardoor geen extra meter nodig. Echter, wanneer zij inzage willen hebben in het totaal aan zelf opgewekte energie dan hebben zij wel een extra meter nodig.
 5. Hogere betrouwbaarheid en betaalbaarheid energievoorziening.
  De uitdaging is dat er een balans moet zijn in het energienetwerk. Dat betekent dat vraag en aanbod van energie goed op elkaar afgestemd moeten worden. Consumenten spelen hierin een belangrijke rol. De slimme meter opent mogelijkheden waar marktpartijen zoals energieleveranciers op inspelen.

Inzicht in energieverbruik

Voor het daadwerkelijk besparen op energie, heeft de consument continue inzicht nodig in het actuele verbruik van zijn energie. Inzicht in het verbruik van energie en het managen van energie via diensten wordt gerealiseerd via apps en in onder andere displays.

Het actuele energieverbruik van een huishouden kan alleen worden weergegeven via realtime energiedata uit de slimme meter. Om deze realtime data beschikbaar te maken voor de vele energiediensten en apps is de consument nodig. Alleen als de consument een actieve bijdrage levert in het beschikbaar maken van data, kan de energietransitie op lokaal niveau slagen. 

Reacties over "Over de slimme meter"

 • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Reageer