Naar het artikeloverzicht

[Blog]

Ja, ik daag je uit om (weer) na te denken over energie besparen. Een interessant en sexy verhaal? Oordeel zelf en trek je eigen conclusie ;-)

Waarom energie besparen?

Ook ik noem het nog een keer, want het kan niet vaak genoeg genoemd worden: HET KLIMAAT VERANDERT. Hoewel wij dit nog niet altijd ervaren, gebeurd dit angstaanjagend snel. Daar zijn (bijna) alle wetenschappers over de hele wereld wel over uit. Enkele ‘Trump-wetenschappers’ daargelaten…

Voor ons als Nederlanders nog niet op grote schaal levensbedreigend, maar daar kan verandering in komen. Zeker als wij zo doorgaan.

Palmbomen en krokodillen op Groenland

De opwarming van de aarde is een feit. Tot het jaar 2100 gaat de opwarming in ieder geval door. De mate waarin? Goede vraag. Ik heb daar geen pasklaar antwoord op en de mate van opwarming is van heel veel factoren afhankelijk. Wat ik wel weet is dat elk jaar van de afgelopen 15 jaar in de top 10 is gekomen van ‘warmste jaar wereldwijd’. 2016 is met afstand de nummer 1. En dan te bedenken dat 2015 de nummer 1 was.

Op dit moment zijn we in ieder geval volop bezig om massaal CO2 de lucht in te pompen en dat zorgt weer voor verdere opwarming. In een berekende ‘worst case scenario’ van het IPCC is het zelfs denkbaar dat medio 2100 de gemiddelde temperatuur 3-5 graden warmer kan zijn op de wereld. Even dichtbij huis: dan kunnen we bijvoorbeeld warmterecords halen van 45 graden Celsius in de zomer?! Mijn persoonlijke inschatting is dat we nu die richting op gaan.

Bron: https://www.beforetheflood.com/
Bron: https://www.beforetheflood.com/

Enkele gevolgen van de opwarming van de aarde (zonder rekening te houden met huidige maatregelen en mogelijke uitwerking hiervan):

 • Smeltende Noordpool. De noordpool is een kritieke factor in hoe ons huidige (Nederlands) klimaat is geregeld. Eind november 2016 zijn er luchttemperaturen rondom ‘the Arctic’ gemeten die 20 graden warmer waren t.o.v. normaal -> bizar en ‘disruptive’ voor het noordpoolijs. De Noordpool heeft al zestien maanden elke keer een warmterecord gebroken.
  Het is niet zozeer de vraag óf, maar wanneer de eerste ijsvrije zomer op de noordpool zal zijn. Verschillende geleerden hebben het al over 2017 en zeker vóór 2020. Over de gevolgen van een ijsvrije noordpool voor het wereldwijde klimaat blijft het speculeren, maar geleerden spreken over een mogelijke catastrofe met veranderende weerpatronen. Geldt dus ook voor Nederland.
 • Smeltende Zuidpool. Qua zeespiegelstijging een grotere bedreiging voor Nederland dan het smeltende Noordpoolijs. Om een idee te geven: als al het ijs van de Zuidpool smelt, stijgt de zeespiegel gemiddeld met ca. 57 meter.  
 • Verwoestijning van grote gebieden over de hele wereld. Ook Europa ontkomt hier niet aan. We krijgen te maken met meer en langere drogere periodes. Als we niets doen heeft Amsterdam in het jaar 2150 het huidige klimaat van Marrakesh. Kunnen wij dan nog onze boontjes en boerenkool telen? Hebben we voldoende zoet water om te drinken?
 • Heftigere regen- en hagelbuien gaan veel vaker voorkomen. Een paar fikse hagelbuien in Nederland in 2016 heeft al 10-tallen (zo niet 100-tallen) miljoenen euro’s gekost. Oogsten gaan letterlijk verloren.
 • Grote volksverhuizingen over de hele wereld gaan plaatsvinden. Dit zal leiden tot (politieke) spanningen wereldwijd. Het onderwerp ‘klimaatvluchteling’ zal op iedere politieke agenda staan. Wereldwijde oorlog is zeker een kanshebber.
 • Een derde van alle plant- en diersoorten sterft uit voor medio 2100.
 • Tropische plagen en ziekten nemen toe in onze omgeving: Zika virus in Nederland?
 • Huidige prognose ‘worst case scenario’: de wereld telt medio 2150 zo’n 350 miljoen mensen. Dat is circa 5% (!) van het aantal mensen wat nu op onze wereld leeft.

Nu ik dit zo opsom en terug lees, besef ik mij dat ik klink als een echte groene rakker met hele hoge geitenwollen sokken, die het allemaal pessimistisch in ziet. Even voor de goede orde; ik heb geen geiten wollen sokken, ben van nature een positieveling, houd van enige luxe, comfort en gemak, maar ik begin deze mensen toch wel steeds meer te begrijpen.

Het zijn wel even wat bevindingen op een rij, die toch echt gebeuren. Kortom, de urgentie is helder. Als we zo doorgaan is het niet leuk opgroeien voor onze kinderen en kleinkinderen. Ook voor mij is het mogelijk niet leuk om oud te worden...

The bright side of life: bomen knuffelen!

De positieve gedachte: er zijn tal van mooie projecten gaande, of in de planning, om de mondiale CO2 uitstoot te verminderen. Met als uiteindelijk doel: CO2 neutraal medio 2050. Het liefst ruim voor die tijd (2030). Want wij, Parijs akkoord, streven naar een maximale stijging van de wereldwijde gemiddelde temperatuur van 1,5 graden om het nog een beetje leuk te houden. Forse maatregelen in een rap tempo zijn nodig.

Natuurlijk denken we hierbij aan:

 • Windmolens
 • Zonnepanelen
 • Alles op (groene) elektra laten werken i.p.v. fossiele brandstoffen (productie/vervoer/…)
 • Circulair produceren
 • Nieuwe technologieën zoals: kunstmatige intelligentie om bijvoorbeeld energiesystemen veel slimmer aan te sturen
 • Wolkenmakers (jaja de ideeën zijn er)
 • Huis isoleren en all electric maken
 • Anders eten -> hellup! Ik ben een rasechte vleeseter.
 • Zelf energie besparen (het gloeilampje vervangen door led is een begin, maar meer zal nodig zijn).

Er is zelfs een oplossing voor de korte termijn, die eigenlijk best simpel is. Bomen planten! En die dan ook echt laten staan… Wereldwijd bomen planten dus… Of je ze wilt gaan knuffelen laat ik aan jezelf over ;-). Zie ook “trees for all”.

Gelukkig zie ik dat veel (grote) bedrijven, overheden en mensen over de hele wereld het nut en de noodzaak zien om drastisch te veranderen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

En ja, er zijn ook nog veel bedrijven, overheden en mensen die dit (nog) niet zien of doen. Waarom zouden we ook, het gaat nu toch goed met mij? 

Feitje: een gemiddeld huishouden in Nederland stoot jaarlijks ongeveer 4 ton CO2 uit voor energieverbruik in huis. Dit ziet eruit als 2.000 CO2 brandblussers of 500.000 liter cola. Daarvoor moeten 200 bomen een jaar lang groeien.

Alle (technische) mogelijkheden voor minder CO2 uitstoot die we nu kennen, zullen we moeten uitvoeren. Belangrijk punt hierbij: financiering. Dat moet iedereen voor zichzelf afwegen. Ik vind in ieder geval dat de overheid hierin maximaal moet stimuleren om de schade (tig miljarden) te voorkomen/beperken. Daarnaast moet de overheid rekening  houden met het ‘worst case scenario’. Nederland weerbaar maken tegen toekomstige rampscenario’s. Durf even over die 4 jaar heen te kijken en trek een nationaal concreet (!) plan tot minimaal 2030.

Of al deze ideeën en (bewezen) technologieën voldoende zullen zijn? Geen idee. De tijd zal het leren. Er liggen in ieder geval ook kansen voor BV Nederland!

Wat doe ik er nu zelf aan? De waarheid…

Okay, dit zijn enkele interessante en confronterende bevindingen vanuit de wetenschap. Persoonlijk begrijp ik deze bevindingen en raakt het mij ook. Het gaat immers om mijn kinderen, kleinkinderen en ook om mijn eigen leven. Niet leuk zulke vooruitzichten.

Wat kan ik dan doen om mijn CO2 uitstoot tegen te gaan? Even googlen en er komt een hele lijst. Teveel om op te noemen eerlijk gezegd. Dat zal wel in heel veel kleine stapjes gaan vrees ik. Een voorbeeld voor als je er iets op na wilt slaan. Ook op Milieu Centraal staan handige tips.

En toch kan ik op een of andere manier niet voldoen aan alle voorgestelde (persoonlijke) oplossingen van #Urgenda die eigenlijk nodig zijn.

Ik woon in een all-electric woning met warmtepomp en zonnecollectoren, heb een contract bij een groene energieleverancier (jaja 1 van de 4 echte groene uit NL :-), maar bij ons draait toch nog elke dag de vaatwasser en een wasmachine/wasdroger overuren voor het hele gezin. 

Ik wil graag elektrisch rijden, maar scheur nog rond in een lease-diesel. Een ‘zuinige’ diesel met 190 PK….Tja, niemand kan zich bedwingen om zo’n auto ook eventjes te testen, want het rijdt o zo heerlijk.

Oplossing 1: Openbaar vervoer? Niet te combineren met mijn huidige werkzaamheden.

Oplossing 2: Sexy Tesla. Ja graag! Maar daar heb ik  het geld even niet voor op de plank liggen.

Ook minder vlees eten prima, maar vlees blijft heeeeel lekker. En nodig. Een Rib-Eye steak van de BBQ blijft toch een feestje.

De wil om te besparen is er, de urgentie ook, maar toch merk ik bij mezelf grote contrasten.

Ik wil ergens gestuurd worden om nog minder CO2 uit te stoten. Op een manier dat ik toch nog wel van mijn comfort en enige luxe kan genieten… herkenbaar?

Energie besparen dichtbij huis: gedoe!

Alle voorgestelde oplossingen van bijvoorbeeld Urgenda over ‘wat ik kan doen’ om mijn CO2 uitstoot terug te dringen klinken goed. Althans, in ieder geval voor de wereld. Maar het zijn er zóveel. Teveel om in één keer op te pakken als je het mij vraagt. Niets doen is alleen geen optie en daarom begin ik maar even bij een eenvoudige prooi: nog meer energie besparen in en rondom het huis. Hierbij zie ik twee takken van sport:

 1. Eenmalige investeringen
 2. Verbeteren energiegedrag

Eenmalige investeringen simpelweg door de koelkast te vervangen voor een energiezuinig model (overige apparaten zijn al ‘energiezuinig’), led-lampjes ophangen waar ik dat nog niet gedaan heb en het aanschaffen van zonnepanelen. Ja, ik heb het geluk dat mijn dak goed ligt en ik het geld hiervoor heb. That’s all? Ja, that’s all.

Maar dan, mijn energiegedrag… Dat kan ik alleen aanpassen als ik weet wat mijn energiegedrag is. Dat begint met meten en weten hoe wij thuis energie gebruiken. Een algemene indruk heb ik wel, maar niet precies. Heb ook nog een oude meter, daar kan ik mijn gedrag niet mee sturen. En met een slimme meter? Daar heeft mijn collega Kees de Bree ook wel een interessant stukje over geschreven (#slimmemeter).

Cannot bind source type Lecoati.LeBlender.Extension.Models.LeBlenderModel to model type Infocaster.HelloData.Models.Items.AlsoRead.

Wat heb ik dan nodig om mijn energiegedrag te meten?

 1. Slimme meter: nog niet in huis, prio aanvragen voor 60-70 euro dus.
 2. Een P1-lezer om realtime data te kunnen krijgen uit de slimme meter. Een dag achteraf data (de zogenaamde p4 data) is leuk, maar daar screen ik mijn energiegedrag niet mee.
 3. Energieverbruiksmanager: één waarvan ik weet dat ze mijn energiedata en gedrag thuis (privacy) serieus nemen en het juist gebruiken. Zie Milieu Centraal voor voorbeelden van energieverbruiksmanagers.

Je leest het al, het kost best veel energie van jezelf om daadwerkelijk energie te besparen. Ik en waarschijnlijk veel mensen met mij, zien dit als gedoe. En veel tijd hebben we tegenwoordig allemaal niet. Daarom kan ik best een steuntje in de rug gebruiken: dat we standaard een tool bij de slimme meter geleverd krijgen zodat ik dit zelf niet meer hoef uit te zoeken. Maar houd ik dan wel voldoende controle en keuzevrijheid over mijn gegevens? Dat is misschien wel een onderwerp voor een volgende blog.

Conclusie: Ik heb hulp nodig met energiebesparing!

Energie besparen is urgent om ons leven aangenaam te houden. Het hoeft niet saai te zijn, maar is best wel gedoe als je het effectief wil doen. En zoals ik al aangaf, ik verwacht niet dat ik de enige ben die hier zo over denkt. Wij Nederlanders zouden gebaat zijn bij hulp bij energie besparing in en rondom huis. Want het is essentieel dat wij als ‘consumer’ (en tegenwoordig ook prosumer) actie gaan ondernemen, want de CO2 uitstoot kan alleen teruggedrongen worden als iedereen hier aan mee werkt.

Ik ben benieuwd wat jij nu doet aan energie besparing en wat je ervan vindt? Zie je het als een urgent thema of is het nog een ‘ver van je bedshow’? En heb je misschien nog handige tips voor mij?

Er liggen een hoop kansen, maar des te meer uitdagingen op het gebied van energie besparen. Wellicht heb jij een baanbrekend idee. Ik kom in ieder geval graag in contact. Want het is de hoogste tijd voor ACTIE, maar dan wel zo laagdrempelig mogelijk!

Reacties over "Energie besparen... saai?!?!"

 • Laura

  Niet googlen maar gebruik maken van ecosia. Die planten bomen voor jouw gebruik van hun zoekmachine!

 • Wieger

  Bedankt Laura! Ik wist nog niet van het bestaan van dit initiatief en zal het gaan testen/gebruiken.

Reageer