Naar het artikeloverzicht

Ons energielandschap verandert razendsnel. Energiebronnen gaan van fossiel naar duurzaam en woningen worden steeds meer zelfvoorzienende energiecentrales. Consumenten worden actieve spelers op de energiemarkt. De transitie naar een duurzame energievoorziening noemen we de energietransitie.

Klimaatakkoord vraagt om boost energietransitie

In het klimaatakkoord in Parijs is overeengekomen dat de CO2-uitstoot ook in Nederland drastisch moet verminderen. Om dit te realiseren moeten we onze energievoorziening anders inrichten en de overgang naar een duurzame energievoorziening vereist een breed draagvlak. Niet alleen de overheid en bedrijven, maar ook consumenten moeten hiervoor het initiatief nemen. Alleen wanneer de consument actief met zijn energiehuishouding aan de slag gaat, kan de energietransitie op lokaal niveau gestalte krijgen. Om inzicht te verkrijgen in energie op huishoudniveau, is besloten dat alle huishoudens in Europa worden voorzien van een slimme meter.

Lees ook: Over de slimme meter

Energie besparen met de slimme meter

Voor het daadwerkelijk besparen op energie, heeft de consument continue inzicht nodig in het actuele verbruik van zijn energie. Het actuele energieverbruik van een huishouden kan alleen worden weergegeven via realtime energiedata uit de slimme meter. Om deze realtime data beschikbaar te maken voor de vele energiediensten en apps die beschikbaar zijn en waarbij de consument niet vastzit aan één leverancier is een gelijk speelveld nodig. Door het faciliteren van één open standaard voor energiedata ontstaat toegang tot energiedata op non discriminatoire wijze. Hierdoor kunnen marktpartijen producten en diensten aanbieden die de consument stimuleren aan de slag te gaan met zijn energiehuishouding. 

Reacties over "De energietransitie"

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Reageer