Naar het artikeloverzicht

De slimme meter registreert het gas- en elektriciteitsverbruik in een woning. Deze gegevens, ofwel data, stuurt de slimme meter door naar de netbeheerder of een energie dienstenverlener die je inzicht geeft in je energieverbruik via een app. De slimme meter gebruikt twee datapoorten om de verbruiksdata door te geven: de zogeheten P1 en P4 poort.

Lees ook: Over de slimme meter

Wat is de P4 poort?

De P4 poort van de slimme meter geeft via het netwerk van de netbeheerders de meterstanden door aan de computer van de netbeheerder. Een energieleverancier kan daarmee de jaarafrekening en het tweemaandelijks kostenoverzicht opmaken en versturen. Tevens kun je een aanbieder van een energieverbruiksmanager toestemming geven om van jouw P4 data gebruik te maken, met als doel via de energieverbruiksmanager (bijvoorbeeld een app) inzicht te krijgen in je energieverbruik. De verbruiksgegevens uit de P4 poort worden met vertraging van een dag weergegeven. Het elektriciteitsverbruik wordt eens per kwartier gemeten, gasverbruik eens per uur.

P1 data uit de P1 poort?

De P1 poort is een stekkeraansluiting op de slimme meter. Via een telefoonstekkerverbinding kun je op deze poort een apparaatje (dongel) aansluiten dat de meterstanden uitleest. Een energieverbruiksmanager die data kan uitlezen via de P1 poort, kan verbruiksgegevens direct omzetten in realtime inzicht in je energieverbruik. Schakel je een apparaat aan of uit, zie je direct wat dit voor invloed heeft op je energieverbruik. P1 data zijn realtime energiedata, die via de P1 poort kunnen worden uitgelezen. Alleen via P1 data is het direct managen van de energiehuishouding mogelijk. Denk daarbij aan afname van energie wanneer die het goedkoopst is.

Reacties over "Wat zijn P1 data?"

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Reageer