Naar het artikeloverzicht

Ons energielandschap verandert van fossiel naar duurzaam en van centraal naar decentraal. De overgang naar een duurzame energievoorziening vereist een breed draagvlak. Niet alleen overheden en bedrijven, maar ook consumenten moeten hiervoor het initiatief nemen. Om dit te kunnen bewerkstelligen moeten serviceproviders zoals energieleveranciers energiediensten en –producten gaan ontwikkelen die aansluiten bij de behoefte van de consument.

Lees ook: De energietransitie

Laagdrempelig innovatieve energiediensten ontwikkelen

Apparatuur en diensten worden tot nog toe individueel aangeboden en communiceren veelal via een eigen dataplatform, waardoor connectiviteit met andere diensten en producten beperkt is. HelloData biedt een onafhankelijke standaard die energiedata uit de slimme meter op een transparante manier koppelt en op een beveiligde manier ontsluit. HelloData vertaalt de meetwaardes uit de slimme meter (elektriciteit en gas) naar één taal die eenvoudig kan worden uitgelezen door apps. Dit verlaagt de drempel om innovatieve energiediensten te ontwikkelen.

Realtime energiedata uit de slimme meter

Door realtime en hoogfrequente slimme meter data toegankelijk te maken voor serviceproviders zoals energieleveranciers, kunnen zij makkelijker een gevarieerder aanbod van producten en diensten aanbieden. Serviceproviders hoeven door HelloData niet te investeren in een eigen platform dat energiedata ontsluit naar diensten zoals apps.

HelloData maakt connectiviteit mogelijk

In de toekomst maakt HelloData het mogelijk dat energiedata uit slimme apparaten (zoals een elektrische auto en een warmtepomp) één taal spreken voor apps, met als gevolg dat apparaten en apps onafhankelijk van leverancier, probleemloos met elkaar communiceren. Deze connectiviteit in datastromen creëert talloze mogelijkheden voor energiediensten. Denk bijvoorbeeld aan demand-response, waardoor vraag en aanbod van energie nog beter op elkaar zijn afgestemd. Enkele voorbeelden:

  • Wasmachines die reageren op de laagste stroomprijs
  • Warmtepompen die reageren op vraag en aanbod van energie
  • Sensoren die het binnenklimaat in de gaten houden
  • Batterijen die zelf tot opslag overgaan
  • Auto’s die uitsluitend opladen met duurzame energie

Waar energiedata communiceren met de aanwezige apparaten in huis, ontstaan uiterst efficiënte combinaties: zuinig, duurzaam en betaalbaar. Een belangrijke combinatie in het kader van de energietransitie.

Wil je meer informatie over de HelloData API? Bekijk de developer pagina.

Reacties over "HelloData voor serviceproviders"

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Reageer