Naar het artikeloverzicht

Je wilt energie besparen, maar hoe doe je dat? Als de slimme meter eenmaal hangt, betekent dat nog niet dat je automatisch energie bespaart. Met een energieverbruiksmanager krijg je inzicht in je energieverbruik waardoor je aan de slag kunt met besparen.

Energieverbruiksmanagers in verschillende vormen

Een energieverbruiksmanager (evm) is een online dienst zichtbaar via app, website of display die wordt gekoppeld aan de slimme meter, waardoor je inzicht krijgt in details van je energieverbruik. Sommige evm’s kunnen energieverbruik realtime weergeven als ze op de P1 poort zijn aangesloten. Wanneer je een apparaat aan- of uitschakelt, is direct zichtbaar dat het stroomverbruik verandert. Andere evm’s tonen het energieverbruik met een dag vertraging. Deze zijn aangesloten op de P4-poort van de slimme meter. Een overzicht van alle energieverbruiksmanagers is te vinden op deze website.

Hoeveel bespaar ik met een energieverbruiksmanager?

Op basis van Nederlands onderzoek wordt geconcludeerd dat de consument vooral tot besparing kan worden aangezet wanneer hij een slimme meter heeft in combinatie met een energieverbruiksmanager die directe feedback geeft over wat je verbruikt. In het onderzoek is geconstateerd dat de gemiddelde besparing met een energieverbruiksmanagers uitkomt op 5% besparing voor elektriciteit en 7% op gas. Deze besparing wordt alleen bereikt bij huishoudens die hun energieverbruiksmanager regelmatig (dagelijks of wekelijks) gebruiken. Dit hangt uiteraard ook af van de hoeveelheid energie je verbruikt en hoeveel je ermee bezig bent.

De ontwikkeling van energieverbruiksmanagers

Momenteel zijn er nog weinig energieverbruiksmanagers die realtime inzicht geven. Door het creëren van een open standaard is het voor serviceproviders zoals energieleveranciers en appbouwers mogelijk laagdrempelig innovatieve energiediensten te ontwikkelen. Hierdoor krijgt de consument meer keuzevrijheid in producten en diensten en kan hij aan de slag met energie besparen. Wie helpt mee een open standaard voor energiedata te faciliteren? 

Lees ook: HelloData voor serviceproviders

Reacties over "Energie verbruiksmanagers"

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Reageer